Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Groenbeheer (artikel 12 BBV, 1d)

Groen draagt bij aan de kwaliteit van leven en aan klimaatadaptatie. In de Agenda groen voor de stad (RIS294705) staat het kader voor het groenbeleid van de gemeente. In 2020 is de nota Stadsnatuur aangeboden aan het college en de raad. In deze nota wordt ingegaan op de ambities vanuit de Agenda Groen voor de stad. Het gaat om verbetering van biodiversiteit in de hele stad. De nota is 16 december in de raad vastgesteld (RIS305825).
Uit de beschikbare middelen voor beheren en onderhouden van het openbaar groen in de stad voert de gemeente het volgende uit:

Straatbomen
In 2020 heeft Den Haag ruim 200 extra stadsbomen aangeplant in diverse vergroeningsprojecten: zoals het Mozartlaan (voormalig Wingsterrein), Tobias Asserlaan, Gele Lis, Brasserskade, Hengelolaan, Hofzichtlaan en Scheveningen Dorp. Ook de komende jaren is de ambitie om extra bomen aan te blijven planten. 

Elk jaar vallen er tussen de 1.100 en 1.400 stadsbomen uit door ziekten, plagen, storm en ouderdom. Dit jaar ging het om circa 1.300 stuks. Ter vervanging zijn dit jaar circa 1.300 stadsbomen geplant.

Het oplossen van het veiligheidsknelpunt bij populieren heeft veel inzet gekost. De uitgaven bedragen in 2020 circa 5,6 mln. De tweede tranche van het populierenvervangingsplan is daarmee goed op stoom. Er zijn  2.200 onveilige populieren gekapt en/of gekandelaberd. Er resteren nog ca. 50 populieren. Vanaf januari 2021 wordt vol ingezet op het herplanten van de populieren. Inmiddels zijn zo’n 750 plantgaten gereed.

Grote groengebieden
In 2020 is verder gewerkt aan het onderdeel van de visie van de Denktank Scheveningse Bosjes e.o voor de gebiedsignatuur voor het gebied waaronder de padenstructuur. Het beheerplan voor het bosonderhoud is gereed. De participatie is georganiseerd via hethaagsegroen.nl. Het bosonderhoud is deze winter in gang gezet.
Daarnaast is dit jaar gewerkt aan de actualisatie van de visie voor het Zuiderpark. Na het scannen van het bestaand beleid is via een breed (online)participatietraject wensen en projecten opgehaald. In 2021 worden de resultaten gebundeld, De Nota Zuiderpark wordt afgerond en aangeboden aan de raad/college.
In het Westduinpark zijn de recreatieve paden verbeterd. Ook zijn een aantal paden in zandpaden omgevormd om de beleving en toegankelijkheid van het natuurgebied voor iedereen te vergroten.

Ecologische aanpak
De ecologische verbindingszones zijn cruciaal voor het functioneren van onze stadsnatuur. Daarom is in 2020 gewerkt aan inrichting- en beheerplannen om de kwaliteit en functionaliteit hiervan te verbeteren. Het betreft de ontwikkeling van drie beheerplannen: Haagse Beekzone, Scheveningse zone en Houtzone (nog niet afgerond). Het gaat hierbij om concrete maatregelen, zoals verbeteren van het beheer van natuurvriendelijke oevers en graslanden (ook buiten deze zones) en voorstellen voor ecologische herinrichting.
 De gemeente heeft de volgende acties ondernomen ter verbetering van de stedelijke natuurkwaliteit:

  • Op verschillende plekken zijn bloemenweides aangelegd;
  • Op basis van het beheerplan voor natuurvriendelijke oevers is gestart met het uitkrabben/afplaggen van oeverzones;
  • Verspreid door de stad zijn nieuwe fauna uittredeplaatsen aangelegd zodat vogels uit het water kunnen komen;
  • Onderhoud van de ondergrondse faunapassages voor kleine (zoog)dieren.  

Bovenstaande maatregelen hebben direct positieve invloed op onze stadsnatuur. In 2020 is hier in € 0,5 mln. aan besteed. In 2020 is gestart met de aanpak van de Aziatische Duizendknoop. Hiervoor is begonnen met het afgraven van een aantal locaties. Hier is € 0,2 mln. aan besteed.

Uitvoeringsbudget groenbeheer

Begroting 2020

Realisatie 2020

Uitvoeringsbudget programma 9 Buitenruimte

11.762

13.661

Uitvoeringsbudget programma 14 - Stadsdelen, Integratie en Dienstverlening.

18.674

18.432

Totaal

30.436

32.093

Deze pagina is gebouwd op 11/01/2024 09:03:23 met de export van 11/01/2024 08:46:05